Ορμονολογικός έλεγχος

Για τη μέτρηση των περισσοτέρων ορμονών δεν απαιτείται ιδιαίτερη δίαιτα.

• Νηστεία 12 ωρών απαιτείται για την παραθορμόνη και την καλσιτονίνη, γι’ αυτό συνιστάται η αιμοληψία να πραγματοποιείται πρωινές ώρες (7-10 π.μ.).
• Από την κατηγορία των γεννητικών ορμονών η FSH, η LH, η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη, η Δ4-ανδροστενδιόνη έχουν μεταβλητές τιμές, ανάλογα με την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως, γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνεται το εργαστήριο για τη σωστή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ενδεικτικά, η αιμοληψία για την οιστραδιόλη ,την FSH, την LH γίνονται τη 2η-4η ημέρα του κύκλου, ενώ για την προγεστερόνη την 21η ημέρα. Για την Δ4-ανδροστενδιόνη απαιτείται πρωινή λήψη λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων της, ενώ συνιστάται η λήψη να γίνεται τις πρώτες 5 ή τις 15 τελευταίες μέρες του κύκλου.

• Για την μέτρηση της τεστοστερόνης δεν απαιτείται νηστεία, ωστόσο επιβάλλεται η λήψη του αίματος να γίνεται νωρίς το πρωί, διότι τα επίπεδά της αλλοιώνονται αργότερα στη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, εμφανίζουν ημερήσιο ρυθμό, αυξάνονται τις πρώτες πρωινές ώρες (περίπου 4:00-8:00 πμ) ενώ το βράδυ (περίπου 04:00-8:00 μμ) μειώνονται. Επίσης, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να αυξηθούν μετά από άσκηση, επομένως καλό θα είναι πριν από την εξέταση να αποφεύγεται κάθε είδους δραστηριότητα, ώστε να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

• Η κορτιζόλη πρέπει να μετράται δύο φορές την ημέρα, το πρωί, που έχει την υψηλότερη τιμή της και το απόγευμα που, φυσιολογικά, η τιμή της πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα.
 
• Η αιμοληψία για την προλακτίνη θα πρέπει να γίνεται το πρωί, με την προϋπόθεση ο εξεταζόμενος να έχει ξυπνήσει 2-3 ώρες πριν. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται για 2 ημέρες πριν την αιμοληψία η χρήση φαινοθειαζινών, οιστρογόνων, αντιυπερτασικών, αμφεταμινών, α-μεθυλντόπα.

• Οι θυρεοειδικές ορμόνες πρέπει να μετρώνται το πρωί, πριν τη λήψη των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Συνιστάται στους ασθενείς να μην πάρουν θυροξίνη (χάπι για τον θυρεοειδή) το πρωί των εξετάσεων, αλλά αμέσως μετά. Ο λόγος είναι ότι η θυροξίνη τροφοδοτεί τον οργανισμό με την ορμόνη Τ4, η οποία μετράται στο πλαίσιο των εξετάσεων του θυρεοειδούς. Έτσι, η λήψη της θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Εάν, παρ’όλα αυτά, ξεχαστείτε και πάρετε θυροξίνη το πρωί των εξετάσεων, καλό είναι να ενημερώσετε το μικροβιολόγο και τον ενδοκρινολόγο, προκειμένου να το λάβουν υπόψη τους στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Δεν απαιτείται ειδική δίαιτα ή νηστεία πριν τις εξετάσεις για τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

• Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, καταλληλότερη ημέρα είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εάν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει  περίπτωση να μην ανιχνευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.

• Η εξέταση για την αντιδιουρητική ορμόνη (ADH) θα πρέπει να γίνεται το πρωί και ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία.